Europees eiken

Europees eiken heeft een lichtgele spint en een heel lichtbruine kern. De in de lengte gesneden nerf is vaak overduidelijk als grof zichtbaar, en geven haar zo een karakteristieke uitstraling. Bij bewerking van het hout zullen de donkere kernen sterker naar voren komen.

Kwaliteit

Kwaliteit Klasse 1

Dit is eerste kwaliteit hout, het is nagenoeg noestvrij, hier en daar kan een noestje voorkomen. Hierdoor is het ook het duurste hout omdat dit hout niet vaak in een boom voorkomt. Uit bijvoorbeeld een boom van 60 cm doorsnede en 10 meter hoog zijn gemiddeld maar twee planken te krijgen van 20 cm breed en 3 meter lang.

Eiken kwaliteitsklasse 1

Kwaliteit Klasse 2

Dit is tweede kwaliteit hout, zoals op de foto te zien is het verschil de noesten. Houdt u van een wat oude look dan is dit een prima kwaliteit.

Eiken kwaliteitsklasse 2

Kwaliteit Klasse 3

Dit is derde kwaliteit hout en echt iets voor de liefhebber, het zit dan ook vol noesten en is dus heel levendig! In verhouding is dit weer het goedkopere hout.In de handel wordt dit hout rustiek genoemd.

Eiken kwaliteitsklasse 3

 

Kwaliteit Klasse 4

Dit is vierde kwaliteit hout en is zeer rustiek. In verhouding tot derde kwaliteit hout heeft de vierde kwaliteit evenveel noesten alleen staan al de noesten open. Vierde kwaliteit heeft dezelfde prijs als derde kwaliteit.

 

Eiken kwaliteitsklasse 4